optica-vista.ro
  Autentificare       Inregistrare
Cosul tau contine 0 produse
 
  home   cabinetul de optica meu promotii oferta companii evenimente Contact    
Marca
Material rama
Tip rama
Culoare rama
Culoare lentile
Categorie filtru
Gen
Varsta
Pret
Alte caracteristici
Cod produs

Optica Vista » Ochelari de soare » Sa ne protejam ochii la soare


    

Radiatiile UV

Sunt  trei tipuri de radiatii ultraviolete: UVA, UVB si UVC.

  • UVC sunt cele mai daunatoare pentru ochi si piele. Din fericire stratul de ozon blocheaza toate radiatiile UVC.
  • UVB sunt filtrate partial de catre stratul de ozon si o parte dintre ele ajung pe suprafata pamantului. In doze mici UVB stimuleaza producerea de melanina insa in doze mari produc arsuri ale suprafetelor expuse. La nivelul ochiului UVB sunt absorbite de cornee si nu patrund in interiorul ochiului.
  • UVA nu sunt filtrate de stratul de ozon si trec prin cornee patrunzand in interiorul ochiului fiind implicate in aparitia unor boli oculare precum catarcta si degenerescenta maculara.

Odata cu subtierea stratului de ozon, am putea remarca o crestere a problemelor oculare generate de radiatiile UV, de aceea protectia ochilor este foarte importanta.

 

Efecte benefice

Expunerea moderata la radiatiile ultraviolete este benefica in producerea de vitamina D necesara fixarii calciului in oase si in dinti. Se recomanda evitarea expunerii la soare intre ora 10 dimineata si ora 16 dupa-amiaza cand radiatiile UV sunt foarte puternice.

 

Efecte negative

Expunerea la UVA si UVB poate avea efecte adverse temporare sau permanente asupra ochilor si vederii:

 

  • Fotocheratita si fotoconjunctivita (inflamatia corneei si a conjunctivei) – apar ca urmare a expunerii excesive la radiatii UV pe o perioada scurta de timp. Este suficienta o expunere de 2 ore la radiatiile UV reflectate de zapada si 6 ore la radiatiile UV reflectate de nisip. Afectiunea se manifesta cu: durere, roseata oculara, senzatie de corp strain, fotofobie, lacrimare, edemul pleoapelor. Afeciunea se vindeca complet dupa cateva zile de tratament.
  • Maculopatia solara – afectarea maculei apare dupa expunera ochilor la soare de obicei cu ocazia vizionarii eclipselor solare. Primele simptome apar la cateva ore dupa expunerea la soare: vedere incetosata, scotoame centrale sau paracentrale, vedere deformata, pete colorate, dureri de cap. Frecvent, vindecarea este cu sechele: vedere scazuta permanent cu scotom central permanent. Preventia afectiunii este importanta deoarece nu exista tratament specific dupa debutul afectiunii.
  • Pinguecula si pterigionul – proliferare a conjunctivei cu sediul de obicei in portiunea nazala a ochiului. Desi sunt afectiuni necanceroase, pterigionul poate creste considerabil si poate determina scaderea vederii. Tratamentul este chirurgical. Radiatiile ultraviolete sunt considerate a fi factorul declansator al acestor afectiuni.
  • Cataracta – opacifierea cristalinului ce duce la scaderea progresiva a vederii. Tratamentul este chirurgical, in urma operatiei se inlocuieste cristalinul opac cu un cristalin artificial.
  • Degenerescenta maculara – Macula este portiunea centrala a retinei ce ne permite sa vedem detaliile. Degenerescenta maculara duce la pierderea vederii centrale necesara pentru citit, condus, recunoasterea fetei unei persoane. In stadiile initiale cuvintele pe o pagina apar neclare sau liniile drepte apar distorsionate. Apoi in stadiile evoluate vederea centrala este inlocuita de o pata neagra. Vederea periferica ramane buna chiar in stadiile evoluate de boala. Afectiunea este evolutiva iar vederea pierduta nu mai poate fi recuperata.

 

Efectul nociv al radiatiilor UV este cumulativ. Studiile stiintifice arata ca expunerea repetata a ochilor neprotejati la mici cantitati de radiatii UV pe o perioada de mai multi ani creste riscul de a dezvolta o cataracta sau o degenerescenta maculara mai tarziu in decursul vietii.

 

Cum ne protejam

 

  • Este important sa purtati ochelari de soare cand lucrati in aer liber sau participati la activitati precum: ciclism, schi, golf, tenis, pescuit. Radiatiile UV sunt iradiate de catre soare insa pot fi si radiatii reflectate de catre: zapada, apa, beton. Zapada poate reflecta pana la 80% din radiatiile UV!
  • Purtati ochelari de soare chiar si zilele noroase pentru ca radiatiile UV penetreaza prin nori!
  • Copiii trebuie sa poarte ochelari de soare cu protectie buna deoarece ei petrec mai mult timp in aer liber decat adultii. Studiile arata ca 80% din cantitatea de radiatii UV la care este expus ochiul uman in decursul vietii este atinsa pana la varsta de 18 ani.
  • Chiar daca sunteti purtator de ochelari de vedere cu dioptrii va puteti proteja ochii alegand lentile fotocromatice cu filtru de protectie 100% pentru UV.

 

Ce trebuie sa stiti cand va achizitionati ochelari de soare

 

Pentru a avea certitudinea ca ochelarii achizitionati sunt originali va recomandam sa-i cumparati dintr-un magazin specializat care va da garantie pentru achizitia facuta.  

 

Nu va ghidati dupa criteriul pret mergand pe ideea ca daca sunt mai scumpi cu siguranta sunt mai buni! Cereti intotdeauna sa vi se explice care sunt performantele lentilelor!

 

Multi oameni considera ochelarii de soare un accesoriu ce trebuie sa fie in pas cu moda si atunci cand ii achizitioneaza sunt mai preocupati de marca lor decat de protectia pe care o asigura ochilor.

 

Pentru a asigura o protectie adecvata ochilor, ochelarii de soare trebuie:

  • Sa blocheze in proportie de 99-100% UVA si UVB.
  • Sa reduca fenomenul de orbire produs de razele soarelui.  
  • Lentilele polarizate reduc reflexiile provenite de la apa, zapada, asfalt, imbunatatind calitatea imaginii fiind lentilele recomandate pentru condus.
  • Sa fie confortabili la purtat.
  • Sa nu distorsioneze imaginea si sa nu modifice culorile. Va recomandam lentilele colorate in gri. Ele reduc intensitatea luminii fara sa altereze culorile, oferind cele mai naturale culori.
  • Lentilele rezistente la impact din policarbonat sau Trivex sunt recomandate sportivilor si celor ce desfasoara activitati periculoase.

 



telefon contact
*Transport gratuit in Timisoara
 Sunt de acord cu termenii si conditiile si sa primesc e-mailuri promotionale de la Optica Vista.



meniu
 
categorii de produse
 
copyright & ajutor

Copyright © OPTICA VISTA SRL. Toate drepturile rezervate.